Tüzük

SGI Europe Tüzüğü

23 Haziran 2023

Genel Kurul Tarafından Kabul Edilen

İSİM, MERKEZ OFİS, DİL

MADDE 1

Belirsiz bir süre için kurulmuş olan Organizasyonun adı SGI Europe’tur.

Belçika yasalarına dayanan, kar amacı gütmeyen uluslararası bir dernektir.

Merkez ofisle birlikte, Uluslararası kâr amacı gütmeyen kuruluş tarafından düzenlenen tüm senetler, faturalar, duyurular, yayınlar ve diğer belgelerde, kuruluş adının hemen önünde veya sonrasında “uluslararası kâr amacı gütmeyen kuruluş” veya “INPO” (Fransızca’da AISBL) kelimeleri bulunmalıdır.

Merkez ofisi Başkent Brüksel bölgesindeki bir beldede olup, 26 box 5, rue des Deux Eglises, 1000 Brüksel adresinde bulunmaktadır. Brüksel’in hukuk bölgesinde yer almaktadır. Bu Merkez, Yönetim Kurulu’nun alacağı bir kararla ve bu kararın Belçika Resmi Gazetesinin ilan eklerinde yayınlandığı tarihten itibaren bu yerleşim bölgesindeki başka bir yere taşınabilir..

Derneğin süresi sınırsızdır. Yasal hükümlere göre herhangi bir zamanda tasfiye edilebilir.

Fransızca, Derneğin ortak dili olacaktır.

AMAÇ

MADDE 2

Amaç ve Faaliyetler

SGI Europe, Avrupa Birliği’nin İşleyişine İlişkin Antlaşma uyarınca Avrupa Komisyonu tarafından sektörler arası genel bir sosyal ortak olarak tanınan, uluslararası kar amacı gütmeyen yasal veya mülkiyet sistemlerine bakılmaksızın genel çıkara yönelik hizmetler sunmak gibi bir amacı olan kamu katılımlı işletmeleri veya kuruluşları önemli ölçüde bir araya getirmeyi amaçlayan bir işveren kuruluşudur. 

Görevleri şunlardır:

  • Üyelerini Avrupa Birliği Kurumları ve mevcut organlar, ajanslar, merkezler, komiteler vb. ile veya henüz kurulmamış olanlarla Avrupa Kurumları arasındaki temaslarda temsil etmek;
  • Özellikle Avrupa Birliği’nin İşleyişine İlişkin Antlaşma’nın (TFUE) 10 başlığından kaynaklanan, sektörler arası genel bir sosyal ortak statüsüyle ilgili tüm ayrıcalık ve yükümlülükleri yerine getirmek;
  • Üyelerini Avrupa Kurumlarının politika ve faaliyetleri hakkında bilgilendirmek ve bu kurumlarla ilişkilerinde onlara yardımcı olmak;
  • Avrupa düzeyinde, üyelerin tutumlarını görüş veya başka bir biçimde ileri sürmek;
  • Kendi inisiyatifi veya diğer kurumların talebi üzerine amaçları kapsamına giren çalışmaları yürütmek ve her türlü seminer, sempozyum veya diğer uyumlu eylemleri düzenlemek;
  • Hedeflerine ulaşmada yardımcı olabilecek diğer Avrupa sosyal ortakları ve ulusal ve Avrupa kuruluşlarıyla temas ve işbirliğini kolaylaştırmak ve geliştirmek;
  • Derneğin SGI Europe’un yukarıda belirtilen görevlerini başarıyla yerine getirmesini mümkün kılan faaliyetler yürütmek ve yapılar kurmak.

Amacının gerçekleştirilmesi için gerekli veya faydalı göreceği her türlü şahsi mal, gayrimenkul, taşınmaz mülkiyet hakları veya binaları iktisap edebilir, alabilir, kiraya verebilir, devren kiraya verebilir, işletebilir ve satabilir.

Yine, amaçlarını gerçekleştirmek kapsamında, en geniş anlamıyla, özellikle satın alma, satma, kiralama, kiraya verme, inşaat yoluyla taşınır ve taşınmaz varlıklar oluşturabilir ve yönetebilir.

Amacının gerçekleştirilmesi için gerekli veya yararlı görülmesi veya amacın gerçekleştirilmesini kolaylaştıracak ek kaynakların elde edilmesi için her türlü taşınır ve taşınmaz malları ve taşınmaz mülkiyet haklarını ipotek edebilir, teminat gösterebilir ve/veya taahhütte bulunabilir.

ÜYELER

MADDE 3 

Dernek asil ve yedek üyelerden oluşur.

Kanun ve bu Tüzük tarafından üyelere tanınan tüm haklardan yalnızca asil üyeler yararlanır.

Yedek üyelerin temsilcileri, Genel Kurul ve Yönetim Kurulu toplantılarına oy hakkı olmaksızın gözlemci olarak katılma hakkına sahiptir.

Asil ve yedek üye işletme, grup, dernek ve kuruluşlar, menşe ülkelerinin kanun ve uygulamalarına göre kurulmalı ve işlerinin yürütüldüğü yer veya yerlerin tüm kanun ve düzenlemelerine uymalıdır.

MADDE 4

Asil Üyeler

Kamu katılımı olan veya önemli ölçüde genel çıkar faaliyetleri yürüten işletmeler, işletme grupları ve işveren kuruluşları, onları yeniden gruplandıran derneklerle birlikte, yasal veya mülkiyet sistemlerine ve yönetim düzeylerine bakılmaksızın SGI Europe’un tam üyesi olabilirler. Avrupa Birliği veya EFTA (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) üyesi ülkelere ait olmaları koşuluyla faaliyetlerini (Avrupa, ulusal, bölgesel veya yerel) yürütürler.

Uluslararası veya Avrupa düzeyinde genel çıkara yönelik belirli bir faaliyet alanını temsil eden kuruluşlar, yasal veya sahiplik sistemlerine bakılmaksızın SGI Europe’un sektörel üyeleri olabilirler.

Asil üyelerin ya ulusal bölümler halinde örgütlenmeleri, menşe ülkelerinin yasa ve uygulamalarına göre örgütlenmeleri ve oluşturulmaları ya da yukarıda belirtilen kriterleri yerine getirmeleri koşuluyla sektörel üye statüsünü almaları gerekmektedir.

Her ulusal bölüm/sektörel üye aynı zamanda Madde 11’de tanımlandığı gibi SGI Europe’un yasal organlarındaki temsilcilerini de atar.

MADDE 5

Ortak Üyeler

Avrupa Birliği’ne veya EFTA’ya üye olmayan ülkelere ait, 3’üncü maddede belirtilen işletme, grup ve kuruluşlar ortak üyedir.

SGI Europe’un Madde 2’de tanımlanan hedeflere ulaşılmasını kolaylaştırabileceğini değerlendirdiği diğer işletmeler, gruplar ve kuruluşlar ortak üye olabilir.

MADDE 6

Giriş

Yukarıda adı geçen tüzel kişilerden herhangi biri 3’ten 5’e kadar olan maddelerde ifade edilen kriterleri takip ederek, ulusal bir bölüm olarak tanınmak veya SGI Europe’un sektörel veya ortak üyesi olmak isteyen herkes, Genel Kurul Başkanına taahhütlü mektup ve/veya faks, alındı ​​bildirimini içeren normal posta veya elektronik posta yoluyla başvuruda bulunmalıdır.

Genel Kurul bir sonraki toplantısında başvuruyu inceler. Kararı temyize tabi değildir ve kararının dayandığı gerekçeleri belirtmek zorunda değildir. Karar, başvuranın bilgisine taahhütlü mektup ve/veya faks, normal posta veya kayıtlı teslimatla elektronik posta yoluyla sunulur. Başvurusu kabul edilmeyenler, Genel Kurul karar tarihinden itibaren ancak bir yıl sonra yeni başvuruda bulunabilir.

Derneğe üye olmak, bu esas sözleşmenin ve İçtüzüğün geri alınamaz şekilde onaylanması anlamına gelir.

MADDE 7

İstifa

Asil ve ortak üyeler, istifalarını taahhütlü mektup ve/veya faks, normal posta veya alındı ​​belgesini içeren posta ya da  elektronik posta yoluyla, ait oldukları ulusal bölüme göndererek istedikleri zaman Dernekten çekilmekte özgürdürler. Bu istifa asil üyeler için Genel Kurul Başkanına, ortak ve sektör üyeleri için ise Genel Sekretere bildirilecek.

İstifa eden ulusal şubeler, sektörel ve ortak üyelerin cari yıl sonuna kadar aidat borçları devam etmektedir.

Kendisine normal posta, faks veya elektronik posta yoluyla yapılan hatırlatma tarihinden itibaren bir ay içinde borcunu ödemeyen ulusal bölüm, sektörel üye veya ortak üye, Genel Kurul tarafından istifa etmiş sayılabilir.

Tüzüğe veya kanunlara ciddi aykırılık yapanlar aleyhine karar verilebilir.

Yönetim Kurulu, Genel Kurul kararına kadar, tüzüğü veya kanunları ciddi şekilde ihlal eden, derneğin amaçlarına aykırı davranan veya SGI Europe’un itibarını zedeleyecek davranışlarda bulunan üyeleri görevden uzaklaştırabilir.

Bu madde hükümlerine göre uzaklaştırılan kişi, uzaklaştırma süresi boyunca örgütün yasal toplantılarına ve diğer organlarına kişisel olarak veya üye temsilcisi olarak katılma hakkını otomatik olarak kaybeder.

Askıya alma ve ihraç, ilgili kişiye iadeli taahhütlü mektup ve/veya faks, normal posta veya alındı ​​makbuzu ile elektronik posta yoluyla bildirilir. Asil veya ortak üyelik, ölüm veya ilgili üyenin tüzel kişi olması halinde tasfiye, birleşme, bölünme, hükümsüzlük veya iflas gibi hallerde kendiliğinden kaybolur.

MADDE 9

Uzaklaştırılan veya ihraç edilen üyenin, mirasçıları veya hak sahipleriyle birlikte sosyal fondan yararlanma hakkı yoktur.

Beyanname verme, hesap verme, mühür basma, envanter çıkarma veya ödenen aidatların iadesi talebinde veya başvurusunda bulunamaz.

İstifa, uzaklaştırma veya ihraç tarihinden itibaren on beş gün içinde Derneğe ait olabilecek tüm mal varlığını Derneğe iade etmek zorundadırlar.

ÜYELİK AİDATI

MADDE 10

SGI Europe Genel Kurulu, Yönetim Kurulunun önerisine ek olarak, her bir ulusal bölüm, sektörel veya ortak üye tarafından ödenecek yıllık üyelik ücretini belirler.

Her ulusal bölümün, sektörel veya ortak üyenin yasal mali taahhütleri, yıllık üyelik miktarıyla sınırlıdır.

GENEL KURUL

MADDE 11

Genel Kurul şu isimlerden oluşur:

  • Tanınan ulusal şubelerin temsilcileri;
  • Birliğin sektörel üyelerinin temsilcileri.

Bir ulusal şubenin veya Sektörel üyenin hak kazandığı temsilci sayısı, İçtüzükte objektif kriterlere (ulusal şubeye bağlı tam üye sayısı, abonelik miktarı vb.) göre belirlenir.

MADDE 12

Genel Kurul, Derneğin genel politikasını belirler. Kanun veya işbu Tüzük tarafından özel olarak belirlenen ve SGI Europe’un hedeflerine ulaşmasını sağlayan yetkilere sahiptir.

Bu yetkiler özellikle şunları içerir:

  • SGI Europe’un da Başkanı olan Başkanının seçilmesi ve görevden alınması;
  • Üç Başkan Yardımcısının seçilmesi ve görevden alınması;
  • Yöneticilerin atanması ve görevden alınması;
  • Genel Sekreterin atanması ve görevden alınması
  • SGI Europe’un faaliyet gösterdiği koşulları tanımlayan tüzüğün onaylanması;
  • Bütçe ve hesapların onaylanması;
  • Tüzük değişikliği;
  • Gerçekleşmesi halinde SGI Europe’un tasfiyesi ve varlıklarının devri;
  • SGI Europe’un Madde 2, paragraf 2, bent 2’den kaynaklanan ayrıcalık ve yükümlülüklerinin uygulanacağı koşulların belirlenmesi;
  • Denetçilerin atanması ve görevden alınması ve eğer bir ücret verilmesi gerekiyorsa ücretlerinin belirlenmesi;
  • Yöneticiler ve Denetçilerin ibrası;
  • Ulusal bir bölümün üyeliğinin iptali/sektörel veya ortak bir üyenin çıkarılması;
  • Derneğin sosyal amaçlı bir şirkete dönüştürülmesi.

MADDE 13

Genel Kurul, Yönetim Kurulunun, Birliğin geçtiğimiz mali yıldaki faaliyetlerine ilişkin raporunu dinler. Kendisine sunulan hesapları onaylar. Yasal Genel Kurul seçimlerini yapar ve bütçeyi onaylar. Gündemdeki tüm maddeler üzerinde geçerli olacak şekilde müzakere eder.

Genel Kurul, kanuna uygun olarak yılda en az iki kez, 28.maddede belirtilen sürelerden önce SGI Europe Başkanı başkanlığında, SGI Europe’un kayıtlı ofisinde veya toplantı davetinde belirtilen yerde toplanır.

SGI Europe Başkanının katılamayacak olması halinde, Genel Kurula Başkan Yardımcılarından biri veya onların yokluğunda Genel Kurul’un en yaşlı üyesi başkanlık eder.

Genel Kurul, SGI Europe Başkanının talebi üzerine veya üç Başkan Yardımcısının ayrılması durumunda toplanır. Ayrıca, 11 inci madde uyarınca Genel Kurula kabul edilenlerden en az iki ulusal bölümünün veya üçte birinin isteği üzerine de toplanabilir.

Her toplantı, katılım duyurusunda belirtilen gün, saat ve yerde yapılır. 11’inci madde uyarınca Genel Kurul’a kabul edilen herkesin bu toplantıya çağrılması zorunludur.

Genel Sekreter, Genel Kurul toplantılarına oy hakkı olmaksızın katılır.

İçtüzükte tanımlanan gözlemciler (dolayısıyla oy hakkı bulunmayanlar) Genel Kurul toplantılarına katılma hakkına sahiptirler.

MADDE 14

Üyeler, Genel Sekreter tarafından 11’inci madde uyarınca Genel Kurul’a katılım hakkı olan herkese faks, normal posta veya elektronik posta yoluyla en az on beş gün önceden gönderilerek toplantıya çağrılır.

Toplantı daveti gündemi içermekte olup, Genel Kurul ancak gündemdeki maddeleri görüşebilir ve karara bağlayabilir.

Gündemde Tüzük veya İçtüzük değişikliği veya Derneğin feshi önerisi yer alıyorsa, normal posta veya elektronik posta yoluyla gönderilen davetlere, alındı ​​bildirimi talebi de eklenecektir.

MADDE 15

11’inci madde uyarınca Genel Kurula katılım hakkı olan herkes, kendisinin Genel Kurula katılım hakkı olan ve en fazla dört vekil sahibi olabilecek bir temsilci tarafından temsil edilmesini sağlayabilir. Her vekaletname yazılı olarak verilmelidir.

MADDE 16

11’inci madde uyarınca Genel Kurul’a katılım hakkı olanların tamamı eşit oy hakkına sahiptir ve her birinin bir oy hakkı vardır. Mevcut tüzüğün 3’inci maddesine göre yedek üyelerin temsilcileri, oy hakkı olmaksızın Genel Kurul toplantılarına gözlemci olarak katılma hakkına sahiptir.

MADDE 17

Genel Kurul, ancak Genel Kurulu oluşturan kişilerin üçte ikisinin mevcut olması veya 15’inci madde uyarınca temsil edilmesi ve ulusal şube ve sektör üyelerinin en az yarısının temsil edilmesi durumunda geçerli olarak toplanır.

Bir ulusal bölüm veya sektörel üye, tüm temsilcilerinin mevcut olması veya temsil edilmesi durumunda temsil edilmiş sayılır.

Önceki paragraflarda belirtilen şartların yerine getirilmemesi halinde, yukarıda belirtilenlerle aynı gündem ve aynı koşullarda yeni bir Genel Kurul toplantısı yapılır. Daha sonra, mevcut/temsil edilenlerin sayısına ve temsil edilen ulusal şubeler ve sektörel üyelerin sayısına bakılmaksızın, geçerli bir şekilde toplanır.

Tüzük, İçtüzük veya kanunların öngördüğü istisnai haller dışında, Genel Kurul kararları hazır bulunan veya temsil edilenlerin salt çoğunluğuyla alınır.

Alınan kararlar Genel Sekreterlik tarafından tutulan bir sicile kaydedilerek tüm Dernek üyelerinin bilgisine sunulur. İkincisi, kaydı Birliğin tüm üyelerinin erişimine açık tutacaktır.

SGI Europe Başkanının ve Başkan Yardımcılarının seçilmesi veya görevden alınması için mevcut veya temsil edilenlerin oy birliği gereklidir. İlk iki tur oylamada oy birliği sağlanamadığı takdirde, Başkan ve Başkan Yardımcıları hazır bulunan veya temsil edilenlerin salt çoğunluğuyla seçilir.

Çoğunluk hesabında boş ve geçersiz oylar ile çekimser oylar dikkate alınmaz.

Eşitlik durumunda toplantı başkanının (İçtüzük uyarınca belirlenen) belirleyici oyu vardır.

MADDE 18

Genel Kurul kararları, noter tasdiki gerektiren kararlar dışında, İçtüzükte belirtilen kriterlere uygun olarak yazılı usulle de alınabilir.

YÖNETİM

MADDE 19

Birlik, ulusal şubeden en fazla iki ve sektörel üyeden bir olmak üzere en az on yöneticiden oluşan bir Yönetim Kurulu tarafından yönetilir. Yöneticiler, ulusal şubeler ve sektör üyelerinin sunduğu listeler esas alınarak Genel Kurul tarafından atanmaktadır.

Yöneticilerin görev sürelerinin devamlılığının sağlanması amacıyla beş yıl süreyle görev yapmaları arzu edilir. Ancak, esneklik sağlamak amacıyla üçüncü yılın sonunda görev süresi yeniden gözden geçirilerek görev süreleri yenilenebilir.

Yöneticiler Genel Kurul tarafından görevden alınabilir.

Görev süreleri, ancak görev sürelerinin sonunda veya ölüm, istifa veya görevden alınma durumlarında sona erer.

Bu durumda, yönetici veya hak sahipleri, görevlerinin sona erdiği tarihten itibaren bir ay içinde derneğin ellerinde bulunan her türlü mal varlığını iade etmekle yükümlüdür.

İstifa, taahhütlü mektup ve/veya faks, normal posta veya alındı ​​bildirimini içeren elektronik posta yoluyla Yönetim Kurulu’na yapılır. İstifa kararının yasa gereği kamuoyuna duyurulması için gerekli formaliteler bir ay içinde yerine getirilir.

Yöneticilerin listesi Belçika Gazetesi İlan Ekleri’nde yayınlanmaktadır.

MADDE 20

SGI Europe’un Başkanı, Yönetim Kurulunun hukuken Başkanıdır.

Başkanın katılamayacak olması durumunda, Yönetim Kurulu toplantılarına üç Başkan Yardımcısından biri veya bunların yokluğunda Yönetim Kurulu içinden seçilen bir toplantı başkanı başkanlık edebilir.

Genel Sekreter, oylamaya katılmadan Yönetim Kurulu toplantılarına katılır.

Usul Kurallarında tanımlandığı üzere gözlemciler (bundan dolayı herhangi bir oy hakkına sahip değillerdir) Yönetim Kurulu Toplantılarına katılma hakkına sahiptirler.

MADDE 21

Yönetim Kurulu yılda en az iki kez Başkanın çağrısı üzerine veya üyelerinin yarısının isteği (yazılı olarak Başkana gönderilen talep) üzerine, toplantı davetinde belirtilen yerde toplanır.

Bir yöneticinin toplantıya katılamaması halinde, söz konusu Yöneticinin başka bir Yönetici tarafından temsil edilmesi sağlanabilir.

Temsilci yazılı vekaletname sahibi olacaktır.

Bir yönetici birden fazla vekilin sahibi olamaz.

Yönetim Kurulu, yalnızca üyelerinin en az üçte ikisinin mevcut olması veya temsil edilmesi durumunda geçerli kararlar alabilir. Kararlar, mevcut veya temsil edilen seçmenlerin basit çoğunluğu ile alınır; eşitlik halinde, toplantı başkanının oyu belirleyici oy hakkına sahiptir.

Yeterli çoğunluk sağlanamadığı takdirde, iki hafta içinde aynı gündemle yeni bir Yönetim Kurulu, mevcut veya temsil edilenlerin sayısına bakılmaksızın geçerli bir şekilde toplanır.

Kararlar bir sicile kaydedilir ve Genel Sekreterlik tarafından saklanır. İkincisi, kaydı Dernek üyelerinin erişimine açık tutacaktır.

MADDE 22

Yönetim Kuruluna davet, Yönetim Kurulu için planlanan tarihten en az on beş gün önce taahhütlü mektup ve/veya faks, normal posta veya elektronik posta yoluyla gönderilir. Bu davet gündemi de içerir. 

MADDE 23

Yönetim Kurulu, Genel Kurul’a verilen yetkiler dışında, Derneğin yönetimi ve idaresi konusunda en geniş yetkilere sahiptir.

Yetkilerini ortaklaşa kullanır.

Günlük yönetim için Başkana veya Genel Sekretere yetki devredebilir. Ayrıca, kendi sorumluluğunda olmak üzere, bir veya daha fazla kişiye özel yetkiler verebilir. 

MADDE 24

Günlük yönetimin kendilerine devredildiği yöneticiler, görevleri nedeniyle herhangi bir kişisel taahhüt altına girmezler ve yalnızca görev sürelerinin yerine getirilmesinden sorumludurlar. Aksi kararlaştırılmadıkça bu görevleri ücretsiz olarak yerine getirirler.

MADDE 25

Yönetim Kurulunun özel delegasyonu hariç, SGI Europe’u taahhüt eden tüm tapu ve belgeler, bu amaç için kendilerine verilen yetkilere ilişkin kanıtları üçüncü taraflara sunması gerekmeyen Başkan veya Genel Sekreter tarafından imzalanır. 

MADDE 26

Davacı veya davalı olarak Dernek adına, Yönetim Kurulu tarafından Tüzüğü’n 28. maddesinde belirtilen şartlara göre dava açılır veya desteklenir.

MADDE 27

Tüzük Değişikliği ve Tasfiye 

  1. Tüzük Değişikliği 
  1. madde uyarınca, Genel Kurul, Derneğin amaçlarına ilişkin değişiklikler de dahil olmak üzere, tüzük değişikliklerine ilişkin olarak, yalnızca bu değişikliklerin konusunun katılım duyurusunda özel olarak belirtilmesi ve değişikliğin, toplantıya kabul edilen kişilerin üçte ikisi tarafından kabul edilmesi durumunda geçerli olarak görüşebilir.

Genel kurula katılanların üçte iki çoğunluğu sağlanamadığı takdirde, yukarıdaki şartlarla yeni bir Genel Kurul toplanır. Mevcut veya temsil edilenlerin sayısına bakılmaksızın, söz konusu teklife ilişkin kararlarını nihai ve geçerli olarak alır.

Her iki durumda da, üçte iki çoğunlukla oylanmadıkça hiçbir karar alınamaz.

11’inci madde uyarınca Yönetim Kurulunun, Genel Kurula katılan kişilere, söz konusu öneri üzerinde karara varılacak Genel Kurul tarihini en az üç ay önceden bildirmesi gerekmektedir.

  1. Fesih ve Tasfiye

Genel Kurul, 11’inci madde uyarınca, katılımcıların üçte ikisinin hazır bulunması veya temsil edilmesi halinde Derneğin feshine karar verebilir. Bu şartın yerine getirilmemesi halinde en az bir ay, en fazla altı hafta içinde yeni bir Genel Kurul toplanır. Bu ikinci Genel Kurul, mevcut veya temsil edilen asıl üye sayısına bakılmaksızın, aynı madde üzerinde geçerli olarak toplanır.

Karar, yalnızca mevcut veya temsil edilenlerin üçte iki çoğunluğu tarafından onaylanması durumunda kabul edilebilir.

BÜTÇE VE HESAPLAR 

MADDE 28

Mali yıl, her yılın Ocak ayının 1’inde başlar ve 31 Aralık’ta sona erer.

Yönetim Kurulu, geçmiş mali yılın hesaplarını ve 31 Ocak’tan önce, başlayan yeni mali yılın bütçe taslağını ve bütçenin her bir ulusal bölüm, sektörel üye veya ortak üye tarafından karşılanacak kısmıyla birlikte 30 Haziran’dan önce onaylanmak üzere Genel Kurul’a havale eder.

Bu onay, Yönetim Kurulu üyelerinin yükümlülüklerini geçerli bir şekilde ortadan kaldırır.

Dernek, hesaplarını Belçika yasalarına ve yasal muhasebe sistemine göre tutmak zorundadır.

Olağan Genel Kurul toplantısında mali bilanço, Genel Sekreter tarafından, bunun mümkün olmaması halinde Başkan tarafından Dernek üyelerine sunulur.

MADDE 29

Denetçiler

Dernek, kanunen zorunlu olduğu takdirde, yürürlükteki kanunların belirlediği süre boyunca yeniden seçilebilecek Denetçiler atar. Denetçiler, derneğin defterlerini yılda en az bir kez inceler ve yıllık hesaplara ilişkin bir raporu Genel Kurula sunar. Derneğin kanunen Denetçi atama zorunluluğu bulunmaması halinde, Genel Kurul, Derneğin hesaplarının incelenmesini ve hesaplara ilişkin raporun düzenlenmsini sağlar.

Şirketler kanunu hükümleri, tüm Denetçiler için geçerlidir.

Görev süreleri bu kanuna göre belirlenir.

INPO (Fransızca AISBL) üyeleri, dernek Denetçi tarafından denetlendiği anda INPO’nun (AISBL) tüm tapu ve belgelere erişim haklarını kaybederler.

GENEL HÜKÜMLER 

MADDE 30

Derneğin tasfiyesi halinde, Genel Kurul kayyım(lar)ı atar, yetkilerini belirler ve derneğin net varlıklarının çıkarsız bir amaca yönelik olarak nasıl tahsis edileceğini belirler.

MADDE 31

Herhangi bir zamanda veya herhangi bir nedenle meydana gelen, gönüllü anlaşma veya mahkeme kararıyla sona erme durumlarında, feshedilen Derneğin net varlıkları, Genel Kurul tarafından aday gösterilmek üzere benzer kâr amacı gütmeyen derneklere devredilir. 

MADDE 32

Bu Tüzükte, açıkça belirtilmeyen her husus Belçika yasalarına veya İçtüzüklere tabidir.